Veelgestelde vragen - Opleidingen

Heb je vragen over de opleidingen tot kraamverzorgenden? We geven hier antwoord op de meest gestelde vragen over het werken & leren in de kraamzorg. Staat het antwoord op jouw vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op.

1. Ik heb een diploma Verzorgende IG/Verpleegkundige. Wat zijn de mogelijkheden voor mij?

Je komt met jouw diploma in aanmerking voor onze interne opleiding Kraamspecialisatie voor Verzorgende IG. Je leest hier alles over dit omscholingstraject.

2. Ik ben gediplomeerd kraamverzorgende, maar heb enige tijd ander werk gedaan. Wat zijn mijn mogelijkheden?

Afhankelijk van jouw situatie gaan we kijken wat de mogelijkheden zijn. Neem hiervoor contact op met onze recruiter Samantha Michon: 088-7788503 samantha.michon@dekraamvogel.nl.

3. Is het werk als kraamverzorgende goed te combineren met een gezin met jonge kinderen?

Je werk als kraamverzorgende is onregelmatig. Wel bieden we allerlei mogelijkheden om te zorgen dat jouw werk en privésituatie in balans is. Denk aan het werken op rooster, binnen schooltijden of max. 4 dagen achter elkaar. Dit kunnen we je na de opleiding aanbieden, als je bij ons aan de slag gaat als kraamverzorgende.

4. Zijn er kosten verbonden aan het volgen van de opleiding?

Wij betalen als kraamzorgorganisatie de kosten van je opleiding. Er geldt wel een terugbetalingsregeling. Dit betekent dat je een bedrag moet terugbetalen als je stopt met de opleiding. 

5. Hoe ziet de opleiding eruit?

Je begint met een periode van een aantal weken theorie. Je gaat dan 2 à 3 dagen per week naar school en studeert verder thuis. Je krijgt een contract van 24 uur per week. Dit is een gemiddelde. Wanneer je de praktijk in gaat, verzorg je een gezin gedurende de hele kraamtijd. Je bent daarna een aantal dagen vrij (na 7 dagen werken, ben je 5 à 6 dagen vrij).

6. Hoe kan een werkweek er tijdens de opleiding uit zien?

Je wordt gemiddeld 7 of 8 dagen achter elkaar ingezet om zo lang mogelijk bij 1 gezin te kunnen blijven. De zorg kan starten met een bevalling of aansluiten op een ziekenhuisbevalling. Na een periode van 7 of 8 dagen worden aansluitend een aantal vrije dagen met je afgesproken voordat je weer naar een nieuw gezin toegaat. Het kan dus zijn dat je 8 dagen achter elkaar werkt, daarna 5-7 dagen vrij bent om vervolgens weer bij een nieuw gezin aan de slag te gaan. 

7. Kan ik tijdens de opleiding in rooster/op vaste dagen werken?

Tijdens de opleiding is het niet mogelijk om in rooster of op vaste dagen te werken.

8. Ontvang je ook salaris als je de opleiding volgt?

Tijdens je opleiding krijg je een dienstverband van 24 uur per week. Je ontvangt een leerling salaris. Dit salaris bedraagt ongeveer € 11,49 euro bruto per uur. Dit is exclusief reiskosten en onregelmatigheidstoeslag. 

9. Welke vooropleiding is er nodig om de opleiding tot kraamverzorgende te doen?

Je bent in het bezit van (minstens) één van de onderstaande diploma’s:

  • een vmbo diploma (kaderberoepsgerichte-, gemengde- of theoretische leerweg)
  • mbo niveau 2
  • een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo of vwo

10. Ik heb een afgeronde hbo-opleiding. Kan ik solliciteren naar de functie van kraamverzorgende in opleiding?

Met een HBO opleiding kun je zeker solliciteren. Klik hier om onze vacatures te bekijken.

11. Ik heb de opleiding SPW niveau 3 of 4 gedaan. Kom ik dan in aanmerking?

Ja, dan kun je zeker solliciteren als kraamverzorgende in opleiding.

12. Hoe zijn de uren op de werkdagen verdeeld?

Je werkt in een gezin in principe 49 uur. De eerste dagen ongeveer 8 uur. Deze uren worden in de loop van de kraamtijd afgebouwd. Je start 's morgens tussen 8.00 en 9.00 uur.